Vacanță pe ”Insula Zeilor”

Buun…Bali. Baaaaa-liiiiii, ca sa fim mai exacți din punct de vedere muzical, adică al urechii în care își sună melodia ritmuri exotice, venite din piepturile fetelor cu flori împletite în păr…Imaginația e bună, zic. Dar trebuie și ceva documentare. Așa că am făcut-o și pe asta: ca orice turist care se respectă, înainte să fac rezervările, am ”scotocit” internetul în căutarea de păreri, impresii și recomandări de călătorie despre Bali.

După o schema SWOT foarte complicată, rezultatul a fost următorul: merită orice efort (și din ăla financiar J) ca să ajungem în Bali! Partea frumoasă a lucrurilor a fost că nici nu ne-am ”spetit” așa de rău din punct de vedere financiar, căci munca de documentare a dat roade: am găsit exact ce vroiam, în bugetul agreat de toată familia!

Aeroportul pe care am aterizat nu avea forfota altor aeroporturi din lumea asta, iar procedurile de verificare au mers extrem de lejer: am stat foarte puțin la unul din muuuuultele ghișee unde se plătește viza de intrare în țară și apoi ne-am așezat cuminți la coadă ca să ne fie verificate actele și bagajele. Toate formalitățile au durat mult mai puțin decât ne-am așteptat, oamenii se mișcă foarte repede. Transferul de la aeroport la hotel nu a fost o problemă, oamenii de la agenția de turism (ZTour)s-au ocupat de tot și mașina ne aștepta cuminte în față.

Noi am ales The Anvaya Beach Resort Bali pentru că ne-au impresionat fotografiile pe care le-am văzut și am găsit numai recenzii bune despre hotel. Nu ne-am înșelat! Resortul este fabulos, cu o arhitectură deosebită și decorat cu extrem de mult gust. Camerele sunt spațioase, luminoase și extrem de curate.

Contrastele dau farmecul locului

După ce ne-am instalat, am pornit să vedem împrejurimile și să descoperim farmecul locului, la pas. Prima impresie a fost că stațiunea este vie. Sunt magazine peste tot și pentru toate buzunarele, restaurante fel de fel, cu meniuri exotice pe care nu ai avea timp o lună să le încerci pe toate, baruri sau bazaruri. Am găsit chiar și o mică piață unde se vindeau fructe exotice, despre multe dintre ele nici nu știam că există. Am încercat din aproape fiecare sortiment și pot spune că asta este una dintre amintirile pe care le voi păstra pe viață. Gustul este divin, imposibil de descris în cuvinte.

Unul dintre lucrurile care m-au impresionat a fost faptul că oamenii aduc ofrande zeilor în fiecare zi, de mai multe ori pe zi. Pur și simplu lasă în fața templelor, pe plajă sau, pur și simplu, pe jos, niște coșulețe mici din bambus în care pun flori, fructe sau orice altceva consideră ei că le-ar aduce bunăstare și liniște. Am aflat apoi că localnicii cred cu tărie în reîncarnare, motiv pentru care încearcă să ducă o viață liniștită, plină de fapte bune. Pentru ca, într-o existență viitoare, să fie și ei răsplătiți la rândul lor. (Să fie clar, nu așteaptă, ca noi, răsplata acum, la următoarele alegeri J). Devotamentul balinezilor pentru spirite este admirabil, pe cuvânt!

Nisip fin-divin și surf ca în filme

Plajele sunt spectaculoase, cu nisip alb și ”fin-divin” cum l-a botezat fetița mea de 8 ani, cu șezlonguri micuțe, palmieri și cocktail-uri de toate felurile posibile. Curenții sunt destul de puternici în larg și formează niște valuri spectaculoase la mal. Din acest motiv, în zona anumitor plaje este permisă doar practicarea surfului sau a altor sporturi nautice. Nu este cazul resorturilor, dar vei fi averizat cu privire la faptul că oceanul este imprevizibil.

Experiența noastră din Bali a fost cu adevărat deosebită, total diferită de orice altă vacanță petrecută în locuri exotice. Dar acesta e farmecul vacanțelor- fiecare e, sau ar trebui să fie diferită, nu?

Articole recomandate