Secretul Medicamentului Antistres pentru vacanța ta

Adevărul este că viața e îmbrăcată în multă monotonie. Zilele sunt mai scurte decât cele pe care le trăiau, la vârsta noastră, generațiile părinților sau bunicilor. Alergăm zi de zi, de la serviciu, acasă, la cumpărături, spre școala copilului, către scurte vizite la familie și rare întrevederi cu prietenii. Weekend-urile sunt, de multe ori, copleșite de restanțele vieții domestice, banale activități care, însă, ne sunt necesare pentru un trai decent.

Dar, momentul “răzbunării”, pentru mulți, este vacanța. Acea săptămână sau poate doar câteva zile despre care vorbești cu luni înainte, promițându-ți ție și colegilor de muncă că pur și simplu vei rupe ritmul și vei uita de tot și de toate.

Ai fost la agenție și ai găsit destinația ideală. Ba mai mult, ai și plătit-o. E a ta. Ai însemnat perioada în calendar, te-ai asigurat că îți poți lua concediu. Timpul trece parcă puțin mai greu când ai în suflet plecarea… Cu o săptămână înainte, faci curat în casă, începi să construiești acea movilă de haine și lucruri pe care “musai” trebuie să le arunci în bagaj și de care nu te poți desprinde. Muncești în plus să termini cu îndatoririle de muncă, de parcă biroul va suferi apocaliptic în absența ta. Faci cumpărăturile “absolut necesare” plecării. Suferi pentru florile din casă, pe care săptămâna asta le uzi de două ori. Dacă ai o pisică, o jelești și pe ea, când cu inima strânsă o abandonezi la un prieten, de parcă n-ar mai avea câteva vieți de rezervă. Ești gata. Gata de plecare.

La aeroport, tocmai pe tine controlul de securitate te descalță la porți. Pălăria și ochelarii de soare clar nu inspiră încredere celor din jur. Copilul se plictisește și se vaetă în avion. Încă un pic. Ai amorțit, iar vecinul de pe locul din mijloc te înghioldește cu cotul. Strângi din dinți și-ți amintești că patul de acasă e mereu mai conforabil decât patul oricărui hotel cu camere slab luminate. De ce oare toate hotelurile, în toate țările oricând vizitate, fac economie drastică la becuri și curent?

Ai ajuns. Ai așteptat jumătate de oră după bagaj. Dar gata, totul e bine, ești aici.

Acum ar fi momentul să te oprești. Oprește-te!

Dacă încă te macină gândul la florile din casă, bunăstarea pisicii, robinetul de siguranță din baie pe care nu l-ai închis sau ședința trimesterială pe care va trebui să o susții la muncă peste încă o săptămână, ai eșuat din start. Toate eforturile tale sunt în zadar, iar vacanța asta este doar o prelungire a vieții obositoare pe care ar fi trebuit să o lași acasă. Așa că, oprește-te!

Da, s-ar putea ca praful de după dulapul din camera ta de concediu să fie șters o dată la lună. Dar nu contează. Așa sunt aproape toate hotelurile, iar tu nu vei sta mult aici. Da, plaja e cam bolovănoasă. Dacă vreunul dintre voi va sângera la intrarea în apă și o infecție (datorată, desigur, camerei de hotel pe care o suspectezi deja de tendințe îndoielnice) va duce la urgențe medicale severe? Ai luat cu tine toate pastilele necesare? Rezolvă situația fără bătăi de cap. Ia pantofi pentru plajă și privește înainte către apa turcoaz. Bucură-te de transparența ei. Bucură-te de tot ce natura și omul au pus în calea ta doar pentru câteva zile. Descoperă! 

Folosește-ți toate simțurile pentru a cerceta ineditul după care ai tânjit de când ai rezervat vacanța, ba chiar toată viața.

Deschide bine ochii și încarcă-te de culoarea locală. Ai ajuns pe alt meridian, iar plantele și cerul reflectă culoarea climei; un alt albastru, parcă mai strălucitor; un alt verde, parcă mai adânc. Ridică fruntea și dă-i privirii binemeritate beneficii de culoare și formă.

Ascultă marea, ascultă melodicitatea și cadența limbii autohtone. Străzile sunt inundate de zumzetul local. O altfel de ambuscadă decât cea din mijlocele de transport de acasă. O diferență uluitoare.

Oferă-ți o pauză de la orice dietă și încearcă mâncarea locală. Puțin probabil să faci o indigestie de la ceva ce oamenii locului mănâncă în virtutea tradiției. Cumpătarea ar trebui să-ți fie stil de viață, iar experimentele, o obișnuință pentru relaxare.

Așa că ia aminte la lista de NU-uri pentru a profita din plin de timpul scurt al vacanței, în avantajul tău și al celor care te însoțesc:

–           NU lua cu tine problemele de la muncă, măcinând în tine posibile viitoare neplăceri. Le vei face față la momentul potrivit.

–           NU căuta nod în papură hotelului care te adaposește pentru câteva nopți. Este doar un adăpost destinat odihnei.

–           NU te aștepta la un confort similar cu cel de acasă. Nicăieri nu-i mai bine decât în locul pe care tu l-ai construit pentru tine. Hotelul îți servește doar temporar.

–           NU judeca obiceiurile și oamenii locului cu asprime, dacă ceva nu e pe gustul tău. Nu vei schimba cultura zonei… chiar dacă magazinele sunt închise pentru siestă sau localnicii sunt foarte nepunctuali, nu ai ce să faci, nu te enerva. Mai bine amuză-te.

–           NU te aștepta să fii servit mereu așa cum ți-ar plăcea. Regulile de etichetă suferă mult în funcție de specificul locului. Dacă cineva nu îți oferă servicii pe placul tău, pur și simplu, nu repeta experiența. Nu face din asta o tragedie.

–           NU te îngrijora mai mult decât este cazul. E puțin probabil ca într-o zonă turistică să faci o boală rară pentru care să ai nevoie de intervenții medicale excepționale. Este imposibil ca vremea să se schimbe radical și să fii măturat de un uragan. Ca atare, ia cu tine, în bagaj, un minimum necesar de pastile și haine pentru vreme rea. Fii pregătit, dar nu exagerat.

În final, nu uita că vacanțele sunt evenimente rare, ce apar doar o dată sau de câteva ori pe an… iar starea de spirit este ingredientul primordial al reușitei lor. Așadar, singura pastilă din bagaj de care cu certitudine ai nevoie este medicamentul antistres.

Trăiește din plin, zâmbește, și bucură-te de călătorie!

Articole recomandate