vacanta in portugalia

Hmmm… PORTUGALIA! Prima oară când am avut tangențe cu ea a fost când am fost acceptată în anul 1 de Facultate prin programul Erasmus, un schimb de experiențe. Astfel că timp de un semestru am ajuns să cunosc relativ câteva lucruri despre ea. Totuși „relația” dintre mine și Portugalia a început abia 6 ani mai târziu, când prin intermediul locului de muncă actual am fost nevoită să mă deplasez „des” acolo. Practic, „călătoream” o dată la 3 luni și petreceam minim o săptămână în funcție de obiectivele și activitățile pe care firma avea nevoie să le realizeze în perioada imediat următoare. Dar destul despre mine…. să discutăm despre ea. În primul rând, dacă ești o persoană căreia îi place să descopere, cunoască și efectiv distreze, crede-mă nu există un loc mai potrivit.

DE CE SPUN ASTA?

Sunt o persoană atentă la ceea ce mănânc, la modul în care este pregătită mâncarea, la ingrediente, la cum se îmbină toate acele gusturi și mai ales când introduc fiecare bucățică de aliment în parte îmi place să trăiesc, să simt savoarea unică a fiecărui tip de hrană pe care îl consum sau intenționez a-l consuma.
Am rămas profund impresionată de accentul pus pe mâncare. Ceea ce m-a fascinat a fost în special, renumitul, „Bacalhau”, în limba română semnificând peștele denumit „Cod”. Poate în urmă cu câțiva ani, nu i-aș fi înțeles gustul și nu l-aș fi apreciat corespunzător, dar pe lângă că este extrem de sănătos, dacă este gătit corect (cum am avut eu norocul în Portugalia), are mari șanse să devină mâncarea preferată a oricui sau cel puțin una dintre mâncărurile preferate.

mancare traditional portugeza„Caldeirada” Când mă gândesc la ea…sincer.. gura îmi devine: „mare”, la propriu. Este tipic portughez, în principiu se referă la o tocană făcută din diverse specii de pește, fructe de mare și legume. Deci… debordează de sănătate. Secretul gustului delicios l-am aflat de la localnici: puțin vin alb, ulei de măsline și desigur condimentele folosite la pregătirea sa: piri-piri, piper negru, ghimbir, usturoi, combinate pentru a crea o aromă originală ce poate face din acest fel de mâncare sursa unei experiențe și mai tentante. Personal l-am servit cu câteva felii de pâine ușor prăjite. Și pentru că niciun fel de mâncare nu poate fi delicios, fără desert, vă voi comunica câteva care au fost pe placul meu, în speranța că vă va fi de folos:

„OVOS MOLES” Tipice în regiunea Aveira. Preparare: folosind numai gălbenușuri și zahăr, creând o pastă care este apoi turnată în mici forme, cum ar fi scoici sau pești. Dacă aveți poftă de ceva dulce, recomand cu toată sinceritatea.

„PASTÉIS DE NATA” Tipicele produse mici de patiserie portugheze, umplute cu cremă de vanilie ultra aromată, datând din 1837 de la o mănăstire veche din Jerónimo. Ceea ce m-a atras este că păstrează rețeta secretă de către producătorii săi.

Destul cu mâncarea, probabil ați observat că sunt o gurmandă ÎNRĂITĂ! DA! Și nu mi-e rușine să o spun! Dar altfel cum i-aș putea sfătui pe alții, dacă n-aș fi?! În fine… voi trece peste partea cu mâncarea cu toate că voi face un efort deosebit. În acest sens mă îndrept spre partea de socializare, deoarece să fiu sinceră nu sunt tocmai genul de persoană extrovertită, dovada: îmi exprim emoțiile într-o manieră mai facilă în scris, simți și tu, nu?! Ceea ce vreau să subliniez este faptul că locuitorii sunt deschiși, la nou, la culturi diferite, la indivizi cu mentalități diferite, la comportamente diferite, în esență la NECUNOSCUT. Și sunt curajoși. Admir curajul, îi admir pe ei. Am reușit să găsesc persoane cu care să empatizez mai mult decât strict la nivel profesional, am reușit să mă distrez (cu toate că scopul principal era unul de natură profesională), am reușit să mă descopăr și să mă cunosc pe mine. Am creat relații: unice și indestructibile!

ATRACȚII

Tind să fiu sentimentală și să las emoțiile să mă copleșească, deci poate am făcut un ocol puțin prea lung pentru ajunge și în acest punct, unul important și anume: ceea ce m-a atras pe mine, personal, la Portugalia. Și reține: tind să fiu o persoană critică!

Piodao Iubesc la nebunie natura, aerul proaspăt mâncarea tradițională, oamenii simplii. IUBESC VIAȚA, căci asta am descoperit în acest oraș pitoresc aflat în inima Portugaliei.

Cartierul Alfama din Lisabona – Superb! Din toate punctele de vedere. Însă poate mulți vor spune, e un simplu cartier, ce are atât de special?!… Însă lucrurile nu stau chiar așa… Fiind o persoană sensibilă tind și vreau să cred că observ lucrurile dintr-un punct de vedere diferit față de majoritatea. În special am fost uimită de străduțele pietruite, înguste, pline de ”diverse chioșcuri” care dețineau o serie de produse locale, haine, alimente tipice, suveniruri care mai de care mai ieșite din comun.

Palatul Pena – Roșu și Galben. Da! Fără albastru. Ia-le așa cum vin: atractii in portugaliadouă culori, aprinse, însă totuși scânteia a produs flacăra. Cel puțin in inima mea. Am apreciat enorm interiorul spectaculos, precum și designul arhitectural cu totul aparte, înclinând balanța totodată spre stilul „vintage”.

Tot ceea ce am văzut a fost posibil, bineînțeles prin propriile eforturi financiare dar și prin intermediul contractului încheiat cu firma la care lucrez în colaborare cu Z Tour Romania. Această colaborare sincer m-a făcut să privesc lucrurile și în special oamenii într-un mod total diferit și am descoperit una dintre cele mai importante valori ale vieții: să călătoresc! Personal, consider că este ceea cu ce RĂMÂI EFECTIV, când părăsești această „călătorie” pe pământ.

Tot ceea ce ți-am prezentat e o bună parte din viața mea, pe care am decis să o împărtășesc cu tine, fără să îmi doresc să te influențez într-un anume fel. Ia totul ca pe un sfat și alege să te bucuri! De tine depinde!

Cu prietenie și sinceritate,
Ana.

Articole recomandate