Japonia – ”Țara Soarelui Răsare”

Voi știți de unde provine această denumire a Japoniei, de ”Țară a Soarelui Răsare”? Nici eu nu am știut înainte de luna septembrie a anului trecut, când am organizat o călătorie în Japonia, respectiv în Tokyo.
Se pare că această denumire reiese din faptul că Japonia se află în partea cea mai estică a Globului Pământesc, adică în locul de unde răsare soarele. Mare filosofie, nu-i așa?! Ei bine….asta spun și eu! Însă e mai bine că am aflat mai târziu, decât niciodată, vorba aceea!

Ce impresii mi-a făcut această țară?

Sincer, înainte să vizitez Japonia împreună cu soțul meu și câțiva prieteni de familie, nu știam prea multe despre această fabuloasă țară. Dar pot spune că ea a avut grijă să mă facă să o descopăr, într-un mod cât se poate de frumos și natural aș spune eu.
În primul rând am putut observa că japonezii sunt extrem de respectuoși, atât cu semenii lor cât și cu turiștii, cel puțin cu noi așa au fost. De fiecare dată când aveam o întrebare de adresat ne-au ajutat cu plăcere. Totuși am putut observa că este o țară care se ghidează după reguli, iar lucrurile nu merg la întâmplare, deci se poate spune că totul este organizat. Un alt aspect pe care l-am remarcat este curățenia orașului Tokyo, fiind impecabil la acest capitol, iar mizeriile neavându-și locul pe stradă ci doar în spațiile amenajate pentru gunoiul public. N-am văzut sincer nici măcar un muc de țigară aruncat la întâmplare, precum în alte țări europene din păcate.

Ce am vizitat noi acolo?

Ueno Park este cel mai mare parc public din Tokyo. Am aflat că este construit pe terenul Templului Kaneiji, templul familiei de guvernământ din perioada Edo, Tokugawa, unul dintre cele mai mari și mai bogate temple din oraș din acea vreme. Templul a fost construit în 1625 în partea de nord-est a castelul Edo dar în 1868 în timpul războiului civil a fost distrus aproape în totalitate.
De asemenea, ne-a surprins faptul că vegetația de acolo este una aparte, și am avut un sentiment foarte puternic, pe care nu l-am mai simțit anterior, „o puternică conexiune” cu natura. În parc există o multitudine de copaci, Ginko Biloba, arbori de Camfor, Ulmi japonezi și cireși incredibili, diferite soiuri. Aceștia oferă un habitat mai mult decât potrivit pentru viețuitoarele care trăiesc acolo. Am aflat că există o mulțime de păsări: ”Cormoranul Mare”, ”Micul Corcodel”, iar printre altele o serie de specii de rațe.
Asakusa este, după părerea noastră, un „must-see”! Acolo puteți vedea ”Sensō-ji”, un templu budist, chiar cel mai vechi din Tokyo în realitate. Peste întreaga zonă plutește un ”aer japonez cu adevărat aparte”, existând o mulțime de suveniruri tradiționale care pot fi făcute cadou celor dragi. Singurul impediment ar fi numărul relativ mare de turiști, însă cred că veți face abstracție de ei, doar sunteți în vacanță, nu-i așa?!
Ryogoku Kokugikan Sumo Hall, unde se organizează frecvent lupte de Sumo, care mie cel puțin mi-au captat atenția.

Tsukiji Fish Market. Dacă apreciați mâncarea sănătoasă, și în special peștele, aici veți găsi pește proaspăt, într-un sortiment extrem de bogat și variat!

Ce am mâncat?

Îmi place mereu când călătoresc să încerc specificul local, gusturi inedite, tradiționale… pe scurt îmi place să ”testez”. Pe lângă clasicul ”Sushi„ care are un gust extraordinar în Japonia, merită să încercați și ”Takoyaki”, o gustare japoneză de formă sferică făcută dintr-un aluat pe bază de făină de grâu, umplut cu caracatiță sau cu ton, alături de ghimbir murat. Poate că nu pare atât de atrăgător când vă povestesc, însă atunci când ”papilele dumneavoastră gustative” se delectează, credeți-mă este cu totul ceva aparte și sunt sigură că-mi veți da dreptate.
Și pentru că pentru mine personal nimic nu se încheie perfect fără un desert, vă recomand ceea ce eu am încercat acolo și mi-a plăcut cel mai mult. ”Mochi” ( se citește ”MOCI”) seamană la prima vedere cu un rahat turcesc, însă gustul e unul cu adevărat aparte, pe mine m-a dus cu gândul la copilărie. Am aflat ulterior că este compus din orez, lapte, cocos, deci e și sănătos! Mi-am promis că voi încerca să-l prepar și acasă.

Per total sunt foarte mulțumită de tot ce am vizitat în Japonia și cu sigurață dacă aș mai avea șansa, m-aș reîntoarce oricând! Am omis însă să vorbesc despre partea financiară. Ținând cont că Japonia se situează în Asia de Est, deci relativ departe dacă ar fi să comparăm cu vizitele în țările europene, aș spune că tariful pe care l-am plătit este unul rezonabil și merită fiecare bănuț, deoarece călătorind, consider că ”te îmbogățești”, adică rămâi cu o serie de amintiri și învățături extraordinare! Noi ne-am achiziționat un sejur de 6 nopți prin intermediul agenției touroperatoare Z Tour din Cluj-Napoca (noi fiind din Oradea), iar plecarea a fost din București. Micul dejun l-am avut inclus și a fost cu adevărat deosebit, la fel și serviciile oferite de hotelul unde am fost cazați. Recomandăm și altor cupluri, sau chiar familiilor cu copii să viziteze Japonia, cu siguranță nu vor regreta!

Articole recomandate