Croația are aproximativ 4000 de kilometri de litoral, deci este destinația ideală pentru vacanța de vară. Are, de asemenea, mai mult de 1000 de insule și insulițe, dintre care doar 50 sunt locuite. Din acest motiv, Croația este țara cu unele dintre cele mai multe plaje semnalizate cu steag albastru (”blue flag”), simbol care este acordat pe baza unor reguli extrem de stricte pentru curățenia plajelor și a apei, calitatea apei și a mediului înconjurător.

Gastronomia croată diferă de la zonă la zonă. În centrul și în estul țării predomină mâncărurile cu mai multă carne, pentru care bucătarii nu se zgârcesc la mirodenii. Un exemplu este Prsut – șuncă de porc sărată și uscată, Janje- carne de miel la grătar, sau Svinjetina- cotlet de porc. Croații din zonele de litoral preferă mâncărurile mediteraneene, pe bază de pește și fructe de mare, salate și paste.

BINE DE ȘTIUT

Dacă vă deplasați cu autoturismul, în Croația nu se plătește vinietă, însă se plătește o taxă la fiecare ieșire de pe autostradă sau drum expres.

IDEAL DE VIZITAT

Coasta Mării Adriatice are veri calde și însorite și ierni umede, cu ninsori extrem de rare. Tot în regiunile de coastă, vântul suflă extrem de puternic în timpul iernii, însă nici vara nu lipsește. În restul țării iernile sunt geroase și zăpada este abundentă. Verile sunt deosebit de călduroase, temperatura medie depășind frecvent 30 de grade Celsius.

Capitala: Zagreb

Moneda: Kuna

Clima: blândă

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.