Albania este o destinație de vacanță care începe să devină tot mai cunoscută datorită….bucătăriei! Dacă nu sunteți convinși de prea multe lucruri în legătură cu această destinație, de un lucru puteți fi sigur: mâncarea albaneză va fi întotdeauna proaspătă! Acest lucru se întâmplă pentru că restaurantele, magazinele sau piețele preferă să se aprovizioneze de la producătorii locali cei mai apropiați, țara nefiind încă deschisă opțiunilor comerciale de masă provenite din afară. Deși mâncărurile tradiționale albaneze sunt preparate în principal din legume precum vânătă, dovlecel, ceapă, usturoi sau roșii, combinate cu carnea de oaie, în zonele turistice se simte puternic influența culinară grecească sau italiană. Este obligatoriu ca, odată ajunși în Albania, să încercați burek – plăcinta tradițională.

Relieful Albaniei este unul spectaculos. Putem număra pe degetele de la mâini țările din Europa unde găsim toate formele de relief. Albania este una dintre ele. Mai mult de trei sferturi din suprafața țării este acoperită de lanțuri muntoase (cel mai înalt vârf din Albania este Korab – are o înălțime de 2753m). Mai mult, micuțul stat balcanic are ieșire la două mări – Adriatică și Ionică. Unele dintre cele mai mari și mai adânci lacuri din Peninsula Balcanică sunt parțial pe teritoriul Albaniei (lacul Scutari și lacul Ohrid – care este protejat de UNESCO datorită speciilor unice de plante și animale).

BINE DE ȘTIUT

La intrarea și la ieșirea din țară se achită o taxă de 10 euro, obligatorie. Cantitatea de tutun și băuturi alcoolice sau parfumuri pe care o aveți asupra dumneavoastră trebuie declarată la vamă, altfel riscați să vă fie confiscată. Aveți în vedere că există o limită pentru fiecare dintre cele trei categorii. De asemenea, este interzis să ieșiți din Albania cu moneda lor, lek albanez.

IDEAL DE VIZITAT

Cea mai bună perioadă pentru vacanțe este între lunile mai și septembrie, cu mențiunea că în vârful de sezon (lunile iunie, iulie, august) temperaturile pot fi ridicate.

Capitala: Tirana

Moneda: Lek albanez

Clima: mediteraneană/temperat continentală